Vitrine
← Praktische informatie

Verbouwen

Je bestaande woning is aan verfraaiïng toe, het gezin breidt uit en dit vraagt een extra kamer, je wil eindelijk die rommelige zolder eens proper aankleden... of je hebt zopas een huis gekocht dat een grondige opknapbeurt kan verdragen. Verbouwen dus! Voor de handige doe-het-zelver een hobby waar hij nooit genoeg van krijgt, voor anderen een nachtmerrie...

Vitrine.be wil samen met jou enkele zaken doorlopen en klaarheid scheppen in wat kan en wat niet kan en hoe je dit het beste aanpakt.

De voordelen van zelf verbouwen

Zelf verbouwen laat je toe op je eigen ritme (bijvoorbeeld 's avonds of tijdens de weekends) een aantal verbeteringswerken aan en rond je woning uit te voeren. De financiele besparingen van het zelf verbouwen kunnen aanzienlijk zijn. Bovendien hoef je met niemand rekening te houden.

In een aantal gevallen is zelfs geen architect meer vereist. Verbouwingen zonder architect mogen, voor zover ze de bestemming van het gebouw niet veranderen en voor zover de structuur en het vormelijk uitzicht ervan niet gewijzigd worden.

Wat mag zonder architect?

Een raam of deur bijsteken in een muur, of ze juist dichtmetselen, een veranda plaatsen, een serre, een tuinhuis of garage, een overdekt terras, pergola, een kleine dakuitbouw.

↑ Naar boven

De werken uitbesteden

Overschat jezelf niet. Er komt een moment waarop je misschien toch beter een beroep doet op vaklui. We denken hierbij aan zeer gespecialiseerde zaken, zoals elektrische installaties en verwarming. Zelfs als je een deel van de werken uitbesteedt, en de eenvoudigere taken zelf uitvoert, zal het eindsaldo toch nog positief uitvallen.

↑ Naar boven

Stedenbouwkundige bepalingen

Neem geen risico. (Ver)Bouw nooit zonder vergunning. Voor de kleinere verbouwingen zonder architect, zoals hierboven beschreven, kun je makkelijk een vergunning krijgen bij de gemeente.

Ben je niet zeker of je verbouwing onder kleine of grote verbouwingen valt, raadpleeg de bevoegde gemeente-ambtenaar. Voor grote verbouwingen heb je wel een architect nodig.

↑ Naar boven

Specifieke leningen en tegemoetkomingen

Onderschat verbouwen niet. Financieel kan een beetje verbouwing al snel enkele duizenden euro's kosten. Om dit te financieren kun je desgewenst een aparte, nieuwe lening aangaan. Soms bestaat ook de mogelijkheid om kapitaal her op te nemen van een lening, die je reeds gedeeltelijk hebt terugbetaald. In dit laatste geval zijn slechts weinig formaliteiten vereist. Spreek er vooraf eens over met je bankier.

↑ Naar boven

De BTW-reglementering

De BTW-administratie is de verbouwer gunstig gezind. Voor een verbouwing aan een privé-woning van tenminste 5 jaar, uitgevoerd door een geregistreerd aannemer, geniet je van het verlaagde BTW-tarief van 6% (in plaats van de gebruikelijke 21%). Deze verlaging geldt niet op de kosten van de architect of de landmeter. De verlaging geldt ook niet voor verbouwingen die zo grondig zijn dat men eerder van een nieuwbouw spreekt.

↑ Naar boven